Jedzenie to czysta kultura, a w historii kulinariów są całe nasze dzieje. Stąd pomysł szukania starych, niezapomnianych smaków, dębskich smaków…

Dania z podania

Dania z podania

Służyło temu spotkanie zorganizowane przez GOK w Dębem Wielkim Wielkim, którego tematem był mazowiecki produkt lokalny i tradycyjny, ich identyfikacja i wprowadzenie na listę produktów tradycyjnych. Otwarcia spotkania dokonał wójt Krzysztof Kalinowski, historię Dębskiej Kawy Żołędziówki opowiedziała dyrektor dębskiego GOK – Anna Piotrkowicz, natomiast fachowym słowem dotyczącym produktów lokalnych i tradycyjnych podzielił się Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego. No i degustacja lokalnych i tradycyjnych produktów mazowieckich – sójki mazowieckiej Anny Kotuniak, czy sera podpuszczkowego dojrzewającego Honoraty Cieślak, bułek wrzosowianek od Wrzosowianek i innych produktów pozyskanych i przygotowanych przez Bogusławę Retkowską z Gościńca Goździejewskiego.
Wspólną konsumpcję i rozmowy w kuluarach uświetnił gościnny występ Stowarzyszenia Wrzosowianie.
Dębska gmina ma kulturowe aspiracje, więc kolejne działania niewątpliwie nastąpią.

Numer: 11 (1067) 2018   Autor: (jaz)





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *