W czwartek 23 listopada 2017 r. w wiosce kulinarnej w Podcierniu odbyły się warsztaty serowarskie, zorganizowane przy współpracy gminy Cegłów z Urzędem Marszałkowskim, który wsparł akcję kwotą 2750 zł.
Podciernie serów

Udział w wydarzeniu wzięło 50 gospodyń, które dzięki spotkaniu wzbogaciły swoją wiedzę o samodzielnym wykonywaniu w warunkach domowych różnych rodzajów serów, w tym sera koziego. Zajęcia podzielone były na dwa panele. Pierwszy – teoretyczny o mleku i jego produktach był wprowadzeniem do części praktycznej, podczas której uczestnicy uczyli się wytwarzania sera. Dzięki Krzysztofowi Jaworskiemu – serowarowi żuławskiemu poznali tajniki produkcji ricotty z wykorzystaniem powstałej serwatki. Całość zwieńczyła degustacja przygotowanych serów oraz poczęstunek z produktów tradycyjnych i regionalnych, przygotowany przez gospodarstwo Grażyny Stelmachowskiej przy wsparciu KGW Podciernie.
Numer: 48 (1052) 2017 Autor: (jaz)
Komentarze
DODAJ KOMENTARZ