Do końca 2015 r., bez konieczności rejestrowania działalności można było sprzedawać jedynie nieprzetworzone produkty roślinne i zwierzęce (z własnych plonów), np. owoce czy warzywa. Teraz można oferować na lokalnym rynku także wędliny, miód, pieczywo, ser czy konfitury.
Raj sprzedażny
Nie bez kilku warunków... Po pierwsze – sprzedający je nie może być przedsiębiorcą, a sprzedaż musi być dokonywana bezpośrednio do konsumentów i w miejscu przetworzenia produktów albo w miejscach przeznaczonych do prowadzenia handlu, tj. na otwartych targowiskach. Ponadto w proces przetwarzania nie mogą być zaangażowane osoby na podstawie jakichkolwiek umów o pracę, a w miejscu sprzedaży trzeba mieć jej ewidencję za każdy rok podatkowy, zawierającej co najmniej numer wpisu, datę sprzedaży oraz kwotę przychodu z dnia sprzedaży i od początku roku.
Numer: 6 (957) 2016 Autor: (jaz)

Komentarze
DODAJ KOMENTARZ