Do końca 2015 r., bez konieczności rejestrowania działalności można było sprzedawać jedynie nieprzetworzone produkty roślinne i zwierzęce (z własnych plonów), np. owoce czy warzywa. Teraz można oferować na lokalnym rynku także wędliny, miód, pieczywo, ser czy konfitury.

Raj sprzedażny

Raj sprzedażny

Nie bez kilku warunków... Po pierwsze – sprzedający je nie może być przedsiębiorcą, a sprzedaż musi być dokonywana bezpośrednio do konsumentów i w miejscu przetworzenia produktów albo w miejscach przeznaczonych do prowadzenia handlu, tj. na otwartych targowiskach. Ponadto w proces przetwarzania nie mogą być zaangażowane osoby na podstawie jakichkolwiek umów o pracę, a w miejscu sprzedaży trzeba mieć jej ewidencję za każdy rok podatkowy, zawierającej co najmniej numer wpisu, datę sprzedaży oraz kwotę przychodu z dnia sprzedaży i od początku roku.

Numer: 6 (957) 2016   Autor: (jaz)



Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *