Wzięli i napisali

Dziś trochę o konsumpcji – tej spożywczej i ekonomicznej. Weźmy na przykład mleko, którego wybór jest coraz większy. Obok UHT utrwalanego w bardzo wysokiej temperaturze, w sklepach dostępne są też dwa rodzaje mleka pasteryzowanego, czyli utrwalanego w niższych temperaturach. Czy dzięki takiej obróbce w mleku pozostaje więcej wartości odżywczych? Które mleko wybierać? Czy mleka z dyskontów różnią się jakością od pozostałych?

Gorsze mleko

Wzięli i napisali / Gorsze mleko

Aby odpowiedzieć na te pytania, Fundacja Pro-Test przeprowadziła eksperyment, w którym w akredytowanych laboratoriach przebadała 14 mlek. Potem porównano badane mleka ze względu na poprawność oznakowania etykiety, funkcjonalność opakowania, wyróżniki fizykochemiczne: wartość pH, punkt zamarzania, gęstość, obecność pozostałości antybiotyków oraz obecność ołowiu jako zanieczyszczenia środowiskowego, wartość odżywczą mierzoną zawartością białka, tłuszczu, wapnia i jodu, cech sensorycznych jak smak, zapach i wygląd ogólny oraz czystości mikrobiologicznej, tj. obecności bakterii chorobotwórczych, ogólnej liczba drobnoustrojów oraz liczby bakterii Bacillus cereus i Enterobacteriaceae. Badano także parametry utrwalania, czyli próba na peroksydazę, zawartość laktulozy i pomocniczo zawartość -laktoglobuliny.

Najwyższą ocenę w teście uzyskało Samo Mleko Łaciate Świeże z Mlekpolu. Tuż za nim uplasowało się Mleko Wiejskie z Piątnicy oraz – co szczególnie cieszy - Mleko Garwolińskie z OSM Garwolin. Te najwyżej ocenione produkty należą do kategorii mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze. W teście znalazło się sześć mlek tego rodzaju. Ponadto Fundacja Pro-Test zbadała również sześć mlek pasteryzowanych w wysokiej temperaturze oraz – dla porównania – dwa mleka UHT. Najniżej oceniono mleko Mleczna Dolina wyprodukowane dla Biedronki przez OSM Łowicz (pasteryzowane w wysokiej temperaturze). Zostało ono zdyskwalifikowane ze względu na niedostateczną jakość mikrobiologiczną i skorelowana z nią niedostateczną jakość sensoryczną. O jakości innych towarów w tzw. dyskontach nie będziemy gdybać, bo wiarygodnie zrobią to profesjonalni testerzy.

Numer: 10 (909) 2015





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *