Cydr jest najmniej przetworzonym napojem alkoholowym z... jabłek.

Cydr na embargo

Cydr na embargo

Wraz ze wzrostem popularności cydrów, rośnie również świadomość korzyści, jakie wynikają z ich produkcji. Dostrzegają to już nie tylko producenci, ale również sadownicy dotknięci rosyjskim embargo. Cydr może stać się elementem promocji polskich regionów jak sery, wina czy nasze mazowieckie sójki. Na razie wypijamy rocznie ok. 10 mln litrów cydru. Oznacza to, aż czterokrotny wzrost w stosunku, do 2013, który był rokiem bazowym dla produkcji cydrów w Polsce. Będzie lepiej, bo nie ma powodu, by polski cydr nie zyskał takiej renomy jak polska wódka. Polska, która jest największym eksporterem jabłek na świecie mogłaby z powodzeniem wejść na kluczowe rynki również z gotowym produktem.

Numer: 51/52 (898/899) 2014





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *