Mazowsze konkursowe
Mazowieccy wytwórcy produktów żywnościowych nie zawiedli smakoszy, którzy byli gośćmi gali konkursu o Laur Marszałka za 2013 r
Razowiec za kraty
W Bibliotece Rolniczej w Warszawie można było nie tylko spotkać piekarzy, pszczelarzy i ogrodników, ale też posmakować ich 85 wyrobów. Jury wyłoniło 13 laureatów i 7 wyróżnień, a marszałek nagradzał grawertonami, piekarnikami do chleba, podkaszarkami i prasami do owoców.
Jednym z nagrodzonych jest Robert Jasiński z Bud Janowskich. Otrzymał Laur za więzienny razowiec, czyli prowadzony na zakwasie chleb z mąki żytniej z pełnego przemiału, wody i soli. Te trzy podstawowe surowce w połączeniu z przedwojenną technologią w zupełności wystarczyły, by uzyskać znakomite walory smakowe oraz charakterystyczną, nieco gliniastą strukturę. W jednej z faz produkcji zaparzana jest część mąki. Daje to niepowtarzalny aromat i naturalnie przedłuża świeżość. Gratulujemy,
zapraszając się na pokaz wyrobu i pieczenia razowca z Bud Janowskich.
Numer: 20 (867) 2014 Autor: (jaz)
Komentarze
DODAJ KOMENTARZ