Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Na początku listopada miał miejsce Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego komisarza ds. zdrowia Markosa Kyprianou.
Śniadanie z witaminą
W Polsce jest to Dzień Zdrowego Śniadania. Celem akcji jest zwiększanie świadomości dzieci i młodzieży na temat zdrowego odżywiania i szczególnej roli śniadania. Kampania ma zachęcić dzieci do zdrowego odżywania i ćwiczeń fizycznych. Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy, a prowadzi to do problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca czy schorzenia wątroby. Także w dorosłym życiu dzieci te są bardziej narażone na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję. Nawyki z dzieciństwa mają często wpływ na późniejszy styl życia. Dzieci, które poznają zalety zdrowego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia. Uczniowie klasy 2b z mińskiej Dąbrówki wiedzą, co jest zdrowe i poznali też tajniki piramidy żywienia. Z chęcią sięgają po warzywa i owoce, a nawet teatralnie o nich opowiadają. W sklepie warzywniczym wyrecytowali pani Ewie wiersz Brzechwy „Na straganie” i popisali się znajomością nawet tych mniej znanych warzyw i owoców. Są one dodatkiem do każdego śniadania.
Numer: 48 (843) 2013 Autor: (ret)
Komentarze
DODAJ KOMENTARZ