CegłówPierogi na znaczku

Poczta Polska upamiętnia i honoruje na swoich znaczkach i kartkach nie tylko ważne postacie, wydarzenia czy obiekty architektoniczne. Promuje także dziedzictwo kulturowe oraz wytwory regionalnego rzemiosła, w tym także kulinarnego. Na najnowszej kartce emisji PRODUKTY TRADYCYJNIE znalazł się cegłowski pieróg, czyli  sójka mazowiecka...

Ptak na smak

Pierogi na znaczku / Ptak na smak

W projekcie kartki w części ilustracyjnej umieszczono zdjęcie przedstawiające sójki mazowieckie na drewnianej tacy. Wydawnictwo pocztowe zostało wprowadzone do obiegu w 5000 egzemplarzy. Kartce przedstawiającej przysmak ze wschodniego Mazowsza towarzyszy datownik, który będzie stosowany w Urzędzie Pocztowym w Cegłowie. Uroczyste wprowadzenie kartki do obiegu miało miejsce 23 lipca w Cegłowie podczas 14. emisji sójkowego festiwalu.

Czym jest sójka? Jej promotorzy twierdzą, że to produkt łatwy w przygotowaniu, tani i smaczny. Zgodnie z kultywowanymi tradycjami, bardzo często powstaje na bazie surowców pochodzących z gospodarstw, w których od blisko stu lat przygotowuje się te niezwykłe pierogi. Jestem przekonany, że nasza najnowsza kartka stanie się nie tylko formą docenienia kunsztu kulinarnego wschodnich mazowszan, ale także zainspiruje do skosztowania go wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni. Ten mało jeszcze znany wybór kulinarny z serca Polski zasługuje na promocję nie tylko ze względu na oryginalność, ale – przede wszystkim – niezwykłe walory smakowe.

Sójki mazowieckie to sporej wielkości pieczone pierogi wykonane z ciasta drożdżowego, nadzianego kiszoną kapustą, boczkiem lub słoniną, kaszą jaglaną i grzybami. Tradycja wypieku nietypowego pieroga jest pieczołowicie kultywowana we wschodniej części Mazowsza. Dlatego też pomysłodawcą promocji sójki mazowieckiej na wydawnictwach Poczty Polskiej jest Urząd Miasta i Gminy Cegłów, na terenie których wciąż można raczyć się tym oryginalnym, tradycyjnym wytworem sztuki kulinarnej.

Mimo takiej promocji zdania o smakowitości sójki są podzielone. Identycznie jak na temat wilkowyjskiego mamrota, którego się kupuje, ale niekoniecznie spożywa...

 

J. Zbigniew Piątkowski

Numer: 33 /1296/ 2022   Autor: (jaz)





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *