Nauka przygotowywania zdrowych, przyjaznych dla chorych na cukrzycę posiłków jest niezbędna zarówno do radzenia sobie z cukrzycą, jak i do utrzymania zrównoważonej diety. Kluczem jest włączenie kilku pożywnych pokarmów w małych ilościach. Połączone w odpowiednich proporcjach, te pokarmy i składniki mogą pomóc w utracie wagi, kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i równoważeniu innych składników odżywczych...
Produkty przyjazne cukrzykom
Potrawy z jajek
Jajka są doskonałym źródłem białka i dobrym źródłem witamin B6 i B12 oraz minerałów, takich jak cynk, żelazo i selen. Żółtka zawierają lecytynę, która jest składnikiem odżywczym związanym z utratą wagi i może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Jajka są dobrym źródłem białka, mają bardzo mało węglowodanów i są niskotłuszczowe.
Fasola i rośliny strączkowe
Fasola i rośliny strączkowe są doskonałym źródłem białka i błonnika, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie wpływają na poziom cukru we krwi tak bardzo, jak inne węglowodany. Niektóre odmiany fasoli są dobrym źródłem folianów, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów. Fasola nerkowata, lima i biała mają niski indeks glikemiczny, więc są dobrym wyborem dla osób z cukrzycą.
Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy. Są też doskonałym źródłem białka i mają niską zawartość węglowodanów. Kupując świeżą rybę, należy zwracać uwagę na odmiany konserwowane lub mrożone (przetworzone). Niektóre owoce morza mają wysoką zawartość sodu, dlatego należy czytać informacje o ich wartości odżywczej i wybierać odmiany o niskiej zawartości sodu, jeśli chcemy obniżyć ciśnienie krwi i jednocześnie zdrowo się odżywiać. Kupując ryby w puszce, wybieraj tuńczyka lub łososia o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i trans.
Chude mięso, drób i dziczyzna
Chude mięso jest dobrym źródłem białka i zawiera niewiele lub wcale tłuszczu. Wybierając chude kawałki czerwonego mięsa, kieruj się tym, które zawiera mniej niż 10% tłuszczu. Chudy drób jest również niskotłuszczowy i nie zawiera tłuszczów nasyconych. Drób jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, takich jak selen i żelazo. Ryby, skorupiaki i jaja są dobrym źródłem białka i mają niską zawartość węglowodanów, co sprawia, że są odpowiednie dla osób z cukrzycą.
Orzechy i nasiona
To bardzo dobre źródło białka oraz witamin i minerałów. Są też dobrym źródłem błonnika, który pomaga obniżyć poziom cukru we krwi poprzez spowolnienie przesuwania się pokarmu przez układ pokarmowy. Do wysokobiałkowych orzechów i nasion należą na przykład nasiona słonecznika, migdały i orzechy brazylijskie.
Warzywa skrobiowe
Warzywa skrobiowe są dobrym źródłem błonnika i mają niskie wartości indeksu glikemicznego, co czyni je dobrym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą. Zarówno warzywa skrobiowe, jak i rośliny strączkowe są bogate w węglowodany złożone, które są ważne dla produkcji energii i utrzymania poziomu cukru we krwi.
Postaw na catering
Jeśli masz obawy co do przygotowywania posiłków dla osób z cukrzycą, warto skorzystać z porady dietetyka, który pomoże w przygotowaniu idealnego planu posiłków. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, lub zależy ci, aby Twoje dania były wykonane z ekologicznych, dobrych produktów, dobrym rozwiązaniem jest catering dietetyczny. Opcja ta pozwala na zaoszczędzenie czasu, a także daje pewność, że nasze posiłki będą odpowiednio zbilansowane i nie będą szkodziły naszemu zdrowiu. Możesz wybierać z różnorodnych diet i możesz je w każdej chwili zmienić. Posiłki w cateringu dietetycznym https://afterfit-catering.pl/ są przygotowywane przez specjalistów z zakresu dobrego żywienia.
Data: 02.07.2022 Autor: /r-tip/
Komentarze
DODAJ KOMENTARZ