Wreszcie przyszła pora na docenienie zbieraczy leśnego runa, myśliwych i kłusowników. Zaczęło się od znanej prawdy, że naturalne produkty pochodzenia leśnego i dziczyzna to najlepszej jakości kategoria żywności, bo uzyskiwana bez nawożenia, środków ochrony roślin i sztucznych pasz.

Czas na las

Czas na las

Jak to wykorzystać? Lasy Państwowe wpadły na pomysł, że do wdrożenia leśnego żywienia najlepsze są wiejskie kobiety. Stąd pomysł programu NATURA OD KUCHNI skierowanego do KGW, których zadaniem będzie wypromowanie zdrowej żywności z polskich lasów.
Konkurs będzie premiować kreatywne pomysły, tak aby dotrzeć z promocją zdrowego leśnego odżywiania do jak najszerszego grona Polaków. W końcu nikt lepiej, niż lokalne gospodynie, nie zna się na przygotowaniu tradycyjnych potraw z naturalnych produktów.
Po zakończeniu konkursu zostaną zebrane najlepsze regionalne, domowe przepisy, wykorzystujące leśne produkty i na ich podstawie zostanie wydana książka kucharska z lokalnymi przepisami gospodyń wiejskich. Dzika kuchnia. będzie dostępna m.in. w formie darmowego pliku pdf.

Numer: 19/20 (1282/1283) 2022   Autor: (jaz)



Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *