W dębskiej kulturze...

Wielu osobom sztuka czy muzyka ludowa kojarzy się z czymś odległym. Dębski GOK od wielu lat stara się to zmienić, uczestnicząc w projektach EtnoPolska organizowanych przez Narodowe Centrum Kultury.  Corocznie w kalendarzu imprez znajdują się działania przywołujące przeszłość, z jednej strony jako kultywowanie i zachowanie  tradycji, z drugiej pokazanie dobrych praktyk i zainspirowanie do korzystania z elementów ludowych w teraźniejszości...

ETNOinspiRACJE

W dębskiej kulturze... / ETNOinspiRACJE

W tym roku we wrześniu br. na terenie gminy Dębe Wielkie w ramach cyklu spotkań odbyły się warsztaty muzyczne, rękodzieła oraz kulinarne. Każde spotkanie było poprzedzone słowem wstępu o lokalnej tradycji i zwyczajach przez pomysłodawczynie i koordynatorkę projektu Annę Piotrkowicz – dyrektora GOK Dębe Wielkie.

Na rozgrzewkę i wspólną integrację uczestnikom zaproponowano warsztaty bębniarskie ze szczególnym uwzględnieniem gry na tarabanach w nawiązaniu do czwartej zwrotki polskiego hymnu  – Słuchaj jeno, pono nasi biją w tarabany. Warsztatowi towarzyszyła moc pozytywnej energii i emocji. Przeprowadzone spotkania przez Ryśka Bazarnika – rekordzisty w grze na największym bębnie świata z największą liczbą uczestników – były wspaniałym socjologicznym doświadczeniem, za którym tak w ostatnim czasie pandemii wszyscy tęsknili. Natomiast kolejny warsztat – rękodzieła przyniósł spokój i wytchnienie, a tkanie i wycinanie tradycyjnych wycinanek z papieru albo z opłatka, była ciekawym zaskoczeniem i doświadczeniem uczestników.  Warsztat przepełniony fachowym słowem oraz wieloma ciekawymi wspomnieniami prowadziła twórczyni ludowa Ewa Mitowska. 

Jako ostatni, na deser, organizator zaproponował warsztat kulinarny. Tutaj zrodził się wspaniały pomysł zainspirowania się żołędziami, mąką żółędziówką, czy kawą żołędziową – uznaną za lokalne dziedzictwo kulinarne. Podczas warsztatu poprowadzonego sprawnie przez młodego kucharza, fana kuchni tradycyjnej w nowym wydaniu, Patryka Dobrzelaka, uczestnicy poszli o krok dalej – wspólnie stworzyli wyśmienity i jedyny w swoim rodzaju współczesny deser na bazie tradycji – polskie tiramisu na żołędziach.

Dopełnieniem projektu jest folder oraz filmowy reportaż o przedsięwzięciu dostępny w sieci na stronach GOK-u.

Podsumowując projekt ETNO możemy potwierdzić po raz kolejny, że tradycja jest ważna, potrzebna i jest również inspirująca. Na bazie tegorocznych trzech, różnych tematów – muzyki, sztuki, kulinariów – tradycja może współgrać ze współczesnym designem, a także stanowić jego element. Uczestnicy warsztatów jako kolejne pokolenie z pewnością pochylili się nad tematem lokalnego dziedzictwa kulturowego by w efekcie sięgać do korzeni i tym samym  kontynuować tradycję, która to przecież daje nam tą wyjątkowość i oryginalność lokalną, polską czy międzynarodową – w przeszłości i teraźniejszości, myśląc również o przyszłości.

Projekt został dofinansowany ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sporu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska 2021.(gok-pro)





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *