Uczniowie klas II i IV Technikum Technologii Żywności wzięli udział w drugich z cyklu warsztatach cukierniczych. Tym razem uczniów szkolił Arkadiusz Natorski, Ambasador Callebaut z Akademii Czekolady Callebaut w Łodzi.
Robili czekoladę

Arkadiusz Natorski zdobywał doświadczenie w wielu prestiżowych cukierniach i firmach powiązanych z branżą cukierniczą. Z zawodu cukiernik oraz pedagog, który uwielbia odkrywać przed innymi tajniki cukiernictwa. Pracę z czekoladą traktuje jako sztukę i docenia zarówno jej wielorodność zastosowań jak i możliwości innowacyjnych połączeń smakowych.
Tematem warsztatów była oczywiście czekolada. Arkadiusz Natorski najpierw zrobił krótkie teoretyczne wprowadzenie, a następnie poprowadził praktyczne zajęcia, podczas których każdy uczeń miał możliwość poznać tajniki tego wyśmienitego produktu.
Uczniowie uczyli się jak pracować z czekoladą, jak ją prawidłowo temperować, poznali techniki wylewania tabliczek oraz wyrobu prostych pralin.
Numer: 46 (1154) 2019 Autor: (jaz)
Komentarze
DODAJ KOMENTARZ