Zakończyła się dwunasta edycja konkursu, w którym przedsiębiorcy i producenci indywidualni walczą o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt roku. Ideą przedsięwzięcia jest promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zachwycają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Kozi laur

W tym roku przyznano 24 nagrody i 8 wyróżnień. Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego w kategorii indywidualne produkty mleczarskie - producenci - zdobył ser kozi Ricotta z Witkowizny wytwarzany przez Krzysztofa Michalczuka.
Jest to produkt wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju, o niepowtarzalnym smaku, zapachu i strukturze. Surowce wykorzystywane do jego produkcji to serwatka pozyskana z sera koziego podpuszczkowego oraz mleka koziego. Wszystkie produkty są pochodzenia naturalnego, a dla polepszenia walorów smakowych dodawany jest ocet jabłkowy.
Numer: 20 (1128) 2019 Autor: (jaz)
Komentarze
DODAJ KOMENTARZ