Kalejdoskop
Zakończyła się jedenasta edycja konkursu, w którym przedsiębiorcy i producenci indywidualni walczą o Laur Marszałka Mazowsza za najlepszy produkt roku. Ideą przedsięwzięcia jest promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zachwycają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Kozi ser i świński ryjek

Popularność konkursu wpływa pozytywnie na kultywowanie kulinarnego dziedzictwa Mazowsza i zdrowego żywienia.
Spośród 144 zgłoszonych specjałów, 16 nagrodzono Laurem Marszałka, a 12 otrzymało wyróżnienia. Wśród wyróżnionych wyrobów znalazł się także salceson Świński Ryjek produkowany przez KGW z Cegłowa. Salceson nie zawiera żadnych konserwantów, wzmacniaczy smaku czy zapachu. Produkuje się go wyłącznie z mięsa wieprzowego, a osłonkę stanowi żołądek wieprzowy, który nadaje potrawie oryginalny wygląd. Środek stanowi przejrzysta galaretka z kawałkami mięsa i niedużą ilością tłuszczyku oraz zatopionymi ziarnami pieprzu.
Nie tylko, bo wśród najsmaczniejszych produktów mleczarskich znalazł się także wyróżniony ser kozi z Jakubowa wytwarzany przez Annę Michalczuk z Rządzy. Ten kulisty, śnieżnobiały ser charakteryzuje się dość miękką i delikatną konsystencją. Produkowany jest metodą tradycyjną w oparciu o mleko kozie z własnego gospodarstwa, podpuszczkę pochodzenia zwierzęcego i sól.
Numer: 38 (1094) 2018 Autor: (jaz)
Komentarze
DODAJ KOMENTARZ