Powiat mińskiKalejdoskop

Zakończyła się jedenasta edycja konkursu, w którym przedsiębiorcy i producenci indywidualni walczą o Laur Marszałka Mazowsza za najlepszy produkt roku. Ideą przedsięwzięcia jest promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zachwycają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Kozi ser i świński ryjek

Kalejdoskop / Kozi ser i świński ryjek

Popularność konkursu wpływa pozytywnie na kultywowanie kulinarnego dziedzictwa Mazowsza i zdrowego żywienia.

Spośród 144 zgłoszonych specjałów, 16 nagrodzono Laurem Marszałka, a 12 otrzymało wyróżnienia. Wśród wyróżnionych wyrobów znalazł się także salceson Świński Ryjek produkowany przez KGW z Cegłowa. Salceson nie zawiera żadnych konserwantów, wzmacniaczy smaku czy zapachu. Produkuje się go wyłącznie z mięsa wieprzowego, a osłonkę stanowi żołądek wieprzowy, który nadaje potrawie oryginalny wygląd. Środek stanowi przejrzysta galaretka z kawałkami mięsa i niedużą ilością tłuszczyku oraz zatopionymi ziarnami pieprzu.

Nie tylko, bo wśród najsmaczniejszych produktów mleczarskich znalazł się także wyróżniony ser kozi z Jakubowa wytwarzany przez Annę Michalczuk z Rządzy. Ten kulisty, śnieżnobiały ser charakteryzuje się dość miękką i delikatną konsystencją. Produkowany jest metodą tradycyjną w oparciu o mleko kozie z własnego gospodarstwa, podpuszczkę pochodzenia zwierzęcego i sól.

Numer: 38 (1094) 2018   Autor: (jaz)





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *