Już po raz drugi rozstrzygnięty został konkurs o Laur Marszałka. Wyłoniono 12 laureatów spośród 63 przysmaków, wytwarzanych przez mazowieckich producentów.
Laur bez nas

Wśród zwycięskich produktów znalazły się m.in.: ser królewski, szynka z nogą, piwo „Ciechan Miodowe”, chleb razowy Ratuszowy czy miód kurpiowski (na zdjęciu).
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 63 produkty. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze, słodycze, szynki i kiełbasy oraz sery twarogowe i żółte, mleko, przetwory owocowe i warzywne, jabłka i papryki. Zgłoszono również miody wielokwiatowe, kremowane i z propolisem, nalewki, piwa, miody pitne, a także, co jest warte podkreślenia, produkowane na południu Mazowsza wino gronowe.
Wręczenie nagród odbędzie się 30 marca br. Niestety, żaden wyróżniony produkt nie pochodzi z powiatu mińskiego. (jaz)
Data: 18.03.2009
Komentarze
DODAJ KOMENTARZ