W palmową niedzielę w sali OSP w Cegłowie panie z kół gospodyń wiejskich urządziły kiermasz przedświąteczny.
Kiermasz w Cegłowie
Wcześniej przygotowały wnętrze sali, która przypominała o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. Nie zabrakło wójta Krzysztofa Miklaszewskiego, przewodniczącej Teodory Wójcik, proboszcza Grzegorza Kocięckiego i opiekunki KGW - Janiny Laskowskiej z mińskiego ODR. Można też było podziwiać kilkumetrowe palmy, wykonane przez Krystynę Smuniewską. Na stołach wybór wielkanocnych rarytasów – od potraw zarówno na piątkowy post jak również na same święta, czyli ciast i potraw mięsnych po ozdoby na świąteczny stół. Były słynne sójki mazowieckie Anny Kotuniak z Podciernia, które w 2001 roku zdobyły „Perłę 2001”, czyli główną nagrodę w ogólnopolskim konkursie „Dziedzictwo kulinarne”. Były również sery Honoraty Cieślak, nagrodzone „Perłą” w 2005 roku. Największe zainteresowanie regionalnymi potrawami objawili mieszkańcy przed południem. Przedświąteczny kiermasz stał się w Cegłowie już tradycją, dzięki której każdy może zaopatrzyć się w tradycyjne potrawy świąteczne. (dag)
Data: 15.04.2009

Komentarze
DODAJ KOMENTARZ