Tuż przed tłustym czwartkiem gościła w mińskiej MBP Barbara Ogrodowska – autorka książki „Tradycje polskiego stołu”.

Ogrodowska z tradycją

Ogrodowska z tradycją

Znana kulinarna etnografka opowiadała o dawnych potrawach, ostatkowych hulankach i podała m.in. przepis na postną zupę z lebiody. Było też o obyczajach wielkanocnych jak chodzenie z wielkanocnym kurkiem i różnicach między święconkami dzisiejszymi a staropolskimi.
Lokalna atrakcją spotkania były też sójki mazowieckie, drożdżowe bułki nadziewane kaszą jaglaną, kapustą, grzybami i słoniną przygotowane przez Annę Kotuniak spod Podciernia, która w ludowym stroju częstowała nimi gości. Sójki otrzymały w 2001 r. I nagrodę w finale konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo” oraz prestiżową „Perłę kulinarną” nic więc dziwnego, że znalazły się też w książce Barbary Ogrodowskiej. Oprócz nich goście mogli też spróbować chleba ze smalcem, podpiwku i kwasu chlebowego. (jaz)

Data: 16.03.2011





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *