W palmową niedzielę w sali OSP w Cegłowie panie z kół gospodyń wiejskich urządziły kiermasz przedświąteczny. Nie tylko potrawy, ale także wystrój sali przypominał o zbliżającej się Wielkanocy.

Wielkanoc w Cegłowie

Wielkanoc w Cegłowie

Na stołach wybór rarytasów – zarówno na piątkowy post – jak również na same święta, czyli ciasta i potrawy mięsne, a także ozdoby na świąteczny stół. Panie mają się czym pochwalić, bo są laureatkami krajowych oskarów kulinarnych. Anna Kotuniak z Podciernia serwowała swoje słynne sójki mazowieckie, które w 2001 roku zdobyły „Perłę 2001”, natomiast Honorata Cieślak z Rososzy przywiozła swoje sery nagrodzone „Perłą 2005”.
Przed południem przybyło sporo zainteresowanych i właśnie wtedy wójt Marcin Uchman złożył mieszkańcom świąteczne życzenia, a paniom z KGW, wręczając upominki, podziękował za podtrzymywanie tradycji wielkanocnych i promocję gminy. Do życzeń dołączyli księża obydwu parafii i przewodnicząca rady gminy. Szczególnie podziękowania i ogromne uznanie dla tej inicjatywy wyraziła Janina Orzełowska z zarządu Województwa Mazowieckiego, bo potrawy z gminy Cegłów znane są już nie tylko w województwie, ale w całym kraju. (dag)

Data: 20.04.2011





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *