Pagórki mazowieckie, chleb żytni z żurawiną, biały ser z Markowej Zagrody, słoneczny olej z zielonych mostów Narwi, nalewka krupnik kurpiowski czy jagoda z żubrówką to tylko niektóre z najlepszych mazowieckich smakołyków wyłonionych w piątej już edycji konkursu o Laur Marszałka.
Laur z Transboru

Spośród 79 zgłoszonych przysmaków wybrano 14 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia.
A wśród nagrodzonych znalazł się także tort okolicznościowy wyrobu Justyny Szostak z Transboru w gminie Latowicz. Spośród wypieków wyróżnił się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także wyglądem. Tort ma kształt mapy Polski z wyróżnionym na jej tle Mazowszem. Na konturach naszego województwa siedzi, wykonana z masy cukrowej postać kobiety w ludowym stroju. Na torcie zatknięta została flaga naszego województwa. Zarówno tort, jak i figury wykonane zostały ręcznie z masy cukrowej. Całość została ręcznie pomalowana, naturalnymi barwnikami. Wypiek ma smak kremowo-śmietankowy. (jaz)
Data: 20.06.2012
Komentarze
DODAJ KOMENTARZ