Przepisy na zdrowie

My, Polacy, zjadamy od 70 do 150 kg pieczywa rocznie, najczęściej nie zdając sobie sprawy z czego jest zrobione. Przez nieświadomość, nieuwagę oraz źle pojętą oszczędność sami sobie szkodzimy. Skład bochenka pachnącego chleba i pulchnej bułeczki nie do końca jest dla nas oczywisty

Chleb, ale z czego...

Przepisy na zdrowie / Chleb, ale z czego...

Siarczan wapniowy używany jest jako stabilizator do poprawy właściwości miękiszu chleba, aktywacji enzymów i drożdży. Ester kwasu dwuacetylowego stosuje się jako emulgator - rozdyma bułki. Sole sodowe, potasowe i wapniowe sprawiają, że ciasto nie klei się do maszyn. Cysteinę dodaje się jako środek aromatyzujący, który nadaje skórce rozdętych bułek zapach prawdziwych bułeczek. Z jednego kilograma mięsa można zrobić do dwóch kilogramów gotowego produktu ponieważ zwiększa ono swoją objętość po nastrzykiwaniu solankami. Na sklepowych półkach można znaleźć produkty, które są zaledwie w 14 proc. mięsem. Pozostałe składniki to konserwanty i polepszacze. Co więc robić jeśli na każdym kroku jesteśmy narażenie na faszerowanie się zabójczą chemią?
Podpowiedzią może być ostatnio zorganizowany Festiwal Chleba, gdzie uczestnicy konkursu prezentowali stoły chlebowe, tylko ze zdrową, swojską żywnością. Dla niektórych jedzenie to prawdziwa pasją. Ekspertkami w tej dziedzinie są niewątpliwie zwyciężczynie z KGW w Zamieniu. Przy swoim stole zapraszały mieszkańców na wypieczony w piecu chleb, smaczne wędliny i kiełbasę. Przewodnicząca jury, Zofia Piątkowska, zachwyciła się różnorodnością przetworów owocowych, jakie zaprezentowały zwyciężczynie. Każdy, przy odrobinie chęci i wolnego czasu może sam zrobić masło, wędlinę czy upiec chleb. Dziecku zamiast ciastek czy cukierków można upiec smaczne ciasto. Słodki smak osłodzi dzieciństwo a zapach domowych wypieków pozostaje na całe życie.

Bułki, które nie krzywdzą

Aby mieć pewność o to, że poranne kanapki nie robią nam krzywdy, możemy sami upiec pyszne bułeczki.
Do wykonania przepisu potrzebne nam będzie 1 małe jajko, 200 ml zimnego mleka, 8 g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 50g zimnego masła, 340g białej mąki, 7g soli morskiej i coś do posypania bułek czyli słonecznik, sezam lub mak. Mąkę, sól i masło należy utrzeć ręką. W małej miseczce trzeba rozkruszyć drożdże, wsypać do nich cukier i wlać 4 łyżki zimnego mleka. Miksturę należy dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Następnie należy wlewać pozostałe mleko i lekko rozbełtane jajko. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto trzeba przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aż podwoi objętość. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 230° C. Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki i ułóż na wysmarowanej oliwą blaszce. Bułeczki posmaruj mlekiem lub jajkiem i posyp ulubionym ziarnem. Gotowe kule wstaw do piekarnika na 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200º C i piecz kolejne 5-10 min. Życzę smacznego i przede wszystkim na zdrowie.

Numer: 2009 39   Autor: pod redakcją Olgi Graboś





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *