PODN w Macierzance

15 marca 2007 roku stał się nieoczekiwanym świętem mińskiej oświaty. Nauczyciele chemii, biologii, przyrody, przysposobienia obronnego i wychowania fizycznego uczestniczyli w konferencji z udziałem sławnej mińszczanki, prof. Alfredy Padzik-Graczyk z Instytutu Optoelektroniki WAT, która jest specjalistką w dziedzinie biochemii oraz wykrywania i laserowego leczenia nowotworów

Jemy, co chcemy

PODN w Macierzance / Jemy, co chcemy

Konferencja wzbudziła duże zainteresowanie wśród nauczycieli i mediów, bo jej tematyka dotyczyła zdrowia i życia każdego z nas. Prowadzącej udało się przedstawić trudne biochemiczne zagadnienia metabolizmu człowieka w sposób zrozumiały i popularny, a oklaski świadczyły o tym, że przedsięwzięcie było udane i potrzebne. Profesor Graczyk wygłosiła w Mińsku Mazowieckim znakomity wykład o wpływie odżywiania i trybu życia na procesy życiowe w organizmie człowieka.
- Tylko od nas zależy, co jemy. Dlatego warto sprawdzić, czy pożywienie nie szkodzi naszemu zdrowiu – radziła biochemiczka, winiąc wolne rodniki za nasze choroby i przedwczesne starzenie się organizmu. Na szczęście, potrafimy się przed ich atakiem bronić lub (co najmniej) osłabiać ich niszczące działanie. Temu służy zdrowa dieta wspomagana naturalnymi witaminami ABCE oraz cynkiem i selenem, które najefektywniej walczą z toksynami. Zielone warzywa, owoce jeżyn, jagody, maliny, czarne porzeczki, winogrona z pestkami, zioła, czosnek, olej z pestek grejpfruta czy wyciągi z pędów iglaków to doskonałe, bo naturalne suplementy naszej diety. A jeśli chleb, to tylko na zakwasie, jeśli mięso – to nie czerwone i pochodzące od tradycyjnie karmionych zwierząt. Słowem – ekstensywna natura, co prowadzi do przyjemnego wniosku, że z tzw. zacofania technologicznego możemy się tylko cieszyć.
- Jeśli już lubimy mięso, to lepiej sobie samemu je upiec, niż ryzykować jedzenie sklepowych gotowców pełnych ulepszającej i konserwującej chemii – zachęcała specjalistka do już znanych, ale wciąż ignorowanych praktyk kulinarnych. Także technologicznych w zakładach mięsnych, pozwalających na wyprodukowanie z 1 kg mięsa aż 1,7 kg szynki ze szkodliwymi fosforanami, które wypłukują wapń z kości i wywołują wrzody. Dodatkowym magnesem przyciągającym uczestników tego spotkania było zapewne to, że zaproszeni goście to osoby znane w Polsce, a jednocześnie związane z naszym miastem i regionem. Miejsce konferencji w Macierzance nie było przypadkowe, gdyż Alfreda Graczyk jest absolwentką mińskiego LO, a zaproszenie do swojej dawnej szkoły przyjęła z radością i wzruszeniem. Obiecywała również, że po wakacjach będzie upowszechniać wiedzę o wykrywaniu i najnowocześniejszym leczeniu nowotworów.
Drugim prelegentem był Albert Szczygielski, mistrz Polski w kulturystyce, który mówił o praktycznym zastosowaniu sposobów odżywiania w sporcie, a konferencję „Chemia żywności i żywienia” zorganizowały doradczynie metodyczne PODN - Alicja Jarzębska i Barbara Ołdak.

Numer: 2007 13   Autor: Janko Fridayski





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *