Plebiscyt "Cs"

Koniec roku to czas podsumowań. Nasza redakcja organizuje doroczny, czwarty już plebiscyt na najlepszego sportowca i trenera powiatu mińskiego

Rusza plebiscyt

Uhonorowanie laureatów będzie postrzegane jako wyraz uznania dla ich osiągnięć. To ważny element motywacji dla stałego doskonalenia się i podnoszenia poziomu sportowego. Plebiscyt jest formą zmierzającą do zobiektywizowania osiągnięć przedstawicieli różnych dyscyplin poprzez wartościowanie rezultatów i wzajemne ich porównywanie.
Wybranie najlepszej dziesiątki w plebiscycie lokalnym jest bardzo trudne, nawet trudniejsze niż w ogólnopolskim. Pragnąc ułatwić czytelnikom dokonania właściwego wyboru, pozwalamy sobie przedstawić podstawowe kryteria, które warto wziąć pod uwagę, aby plebiscytowa zabawa nie straciła sensu oraz miała „ręce i nogi”.
Zarówno przy zgłaszaniu kandydatów, jak późniejszym głosowaniu kierujmy się zatem systemem porównań, takim jak np.:
- osiągnięcia w danej dyscyplinie
- kategoria wiekowa
- ustanowione rekordy w sportach wymiernych
- udział w rozgrywkach zespołowych powyżej powiatu
- popularność i prestiż dyscypliny sportowej, jej pozycja w hierarchii sportów (ocena wyjątkowo subiektywna)
- dostępność uprawiania, liczba ćwiczących
- postępy w procesie treningowym
To tylko niektóre kryteria stanowiące o przyznaniu określonej lokaty w plebiscycie. Zapewne czytelnicy dołożą swoje własne. Zwracamy szczególną uwagę na ocenianie dokonań wyłącznie w roku 2006. Nie zgłaszamy kandydatów „za całokształt”, tylko za konkrety. To samo dotyczy trenerów.
Czytelnicy, kluby i organizacje sportowe zgłaszają kandydatury do redakcji wraz z uzasadnieniem do 7 stycznia 2007 roku. Sylwetki nominowanych kandydatów zaprezentowane będą na łamach „Cs”. Czytelnicy głosują, wypełniając kupony zamieszczone w kolejnych wydaniach. Każdy wypełnia tylko jeden kupon i bez wolnych miejsc.

Numer: 2006 52_53   Autor: (red)





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *