I znowu w ogólnopolskim konkursie dziedzictwa kulinarnego – kolejna „Złota Perła” zostanie w gminie Cegłów.
Perły z mleka
7 października z poznańskich targów „Polagra” przywiozła to najwyższe krajowe wyróżnienie Honorata Cieślak z Rososzy za swoje „Serki Honoraty”. Produkuje je od trzech lat i okazuje się, że są poszukiwane przez smakoszy nie tylko z naszego powiatu. W Poznaniu też już o nie pytano. Na uroczystości wręczania nagród była telewizja, radio i prasa. Nasza Honorka (jak o niej mówią) udzielała wywiadów i opowiadała o kłodach na drodze do sukcesu, które sprawnie przeskoczyła jako osoba wprawdzie drobna i delikatna, ale silna duchem. Pracowita nad podziw, nigdy nie mówi, że nic jej się nie opłaca. Niezależność finansowa daje jej siłę i poczucie własnej wartości. Przebudowuje dawne zabudowania gospodarcze na serowarnię z prawdziwego zdarzenia. Jej opłaca się po prostu ciężko pracować. Nie może pozwolić sobie na wolny dzień – bo te serki robi się z tak świeżego mleka, że musi być jeszcze ciepłe po udoju. (bak)
Data: 26.10.2005
Komentarze
DODAJ KOMENTARZ