Na Mazowszu 10 marca wpisano pierwszy wyrób na Listę Produktów Tradycyjnych - babę z chleba żytniego.

Tradycja na listę

Tradycja na listę

Urząd Marszałkowski czeka na kolejne zgłoszenia produktów wyjątkowych dzięki tradycyjnym (wykorzystywanym przynajmniej 25 lat) metodom wytwarzania.
Propozycje w Departamencie Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich przyjmuje Marcin Rzońca, kierownik Wydziału Rolnictwa i Żywności pod nr. tel. i faksu: 022 32 31 918, a także specjalista Norman Dysiński, pod nr. tel. 022 32 31 921. Zgłoszenia są przyjmowane aż w 10 kategoriach – produktów mlecznych, mięsnych, rybnych, piekarniczych i cukierniczych, dań i potraw, warzyw i owoców, miodów, olei i tłuszczów, napojów oraz innych. Wymagane podanie specyfikacji produktu nie jest upubliczniane.
Na liście tworzonej od grudnia 2004 dla wszystkich województw w Polsce figuruje już 95 produktów, w tym osławiony oscypek! Rejestr ma sprzyjać identyfikacji i promocji produktów – ich popularyzacji wśród konsumentów, jest istotny przy honorowaniu producentów produktu regionalnego.
Taka ochrona wyrobów regionalnych i tradycyjnych przyczynia się do różnicowania zatrudnienia na wsiach - także w działalności pozarolniczej i zwiększa dochody producentów rolnych. (jod)

Data: 22.03.2006





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *