Tylko do końca stycznia można przesyłać zgłoszenia na konkurs o Laur Marszałka za najlepszy produkt żywnościowy na Mazowszu. O tytuł ubiegać się mogą wyroby piekarnicze, cukiernicze, wędliny, sery, przetwory owocowe i warzywne, a także miody oraz napoje.

Mazowieckie smakołyki

Konkurs podzielony jest na dwie kategorie: mazowiecki produkt żywnościowy oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny, w którym mogą wziąć udział produkty wytwarzane bez udziału środków chemicznych, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów mogą też pochodzić z upraw ekologicznych lub rolnictwa zintegrowanego.
W konkursie mogą wziąć udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne oraz osoby fizyczne. Koniecznym jest, aby działalność uczestników była udokumentowana certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, potwierdzającymi prezentację produktu na różnego rodzaju targach i wystawach. Ważne także, aby zgłoszony produkt był powtarzalny, co umożliwi jego promocję po konkursie. (jaz)

Data: 03.01.2008





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *