W remizie OSP w Jakubowie zorganizowano szkolenie o identyfikacji i wprowadzaniu na listę produktów tradycyjnych. W trakcie spotkania, w którym udział wzięło kilkadziesiąt osób z gminy Jakubów oraz gmin sąsiednich, przedstawiono zagadnienia związane z produktami tradycyjnymi i regionalnymi i możliwością pozyskania środków unijnych na promocję produktów rolniczych. Omówiono też formy wprowadzania do obrotu żywności tradycyjnej i regionalnej.

Tradycja na stole

Tradycja na stole

A praktycznie swoje dotychczasowe doświadczenia z produkcji sera koziego, który 6 września 2017 roku wpisany został na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przekazała zebranym Anna Michalczuk z Rządzy.
Przybyli na szkolenie mieli także okazję uczestniczyć w procesie produkcji sera na własny użytek. Warsztaty serowarskie przeprowadził Krzysztof Jaworski z Serowara Żuławskiego. Wszyscy zebrani ochoczo wzięli udział w praktycznej części warsztatów i przystąpili do wyrabiania serów, m.in. podpuszczkowego, cheddara, mascarpone, ricotta, itp. Pod okiem prowadzącego wytworzone zostały smaczne sery, które degustowali wszyscy  uczestnicy.
Była także możliwość degustacji lokalnych produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi.

Numer: 41 (1045) 2017   Autor: (jaz)





Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *