Kałuszyn dożynkowy 2019

Tradycyjnie pierwsza niedziela września w Kałuszynie jest świętem dziękczynienia za zbiory zbóż. Dwudziestą edycję zainaugurowała dziękczynna msza odprawiona przez proboszcza Władysława Szymańskiego w oprawie chóru z Groszk pod kierunkiem organisty Sławomira Strupiechowskiego. Wszystko zaczęło się jednak na placu, gdzie w pierwszych krzesłach zasiadła śmietanka towarzysko-polityczna gminy, regionu, a nawet kraju. Zasiadła, by nie tylko podziwiać urodę dożynkowych kompozycji, z których niejedna miałaby ochotę wrócić na zagony…

Plony na zagony

Najpierw jednak starostowie dożynek – Milena Abramowska z miejscowości Kluki i Mariusz Wąsowski z Zimnowody przekazali bochen chleba  dożynkowego upieczonego z mąki z tegorocznych zbóż na ręce burmistrza Arkadiusza Czyżewskiego. Ten zaś podkreślił, że dotychczasowe działania samorządu na rzecz poprawy warunków życia mieszkańców będą kontynuowane, w szczególności w zakresie dostarczania wody i gospodarki ściekowej.
Dożynki to też doskonały moment, aby uhonorować wzorowych rolników. Tytuł Rolników Ziemi Kałuszyńskiej dla Niepodległej otrzymali: Andrzej  Abramowski z Patoku, Dorota i Waldemar Millerowie z Chrościc, Marianna i Zbigniew Mroczkowie z Wąsów, bracia Leszek i Łukasz Wąsowscy z Kluków oraz Agnieszka i Andrzej Wąsowscy z Zimnowody.
No i aż 19 wieńców ze wsi Falbogi, Gołębiówka, Gójszcz, Kazimierzów, Leonów, Mroczki, Milew, Nowe Groszki, Olszewice, Stare Groszki, Patok,  Przytoka, Ryczołek, Wity i Wąsy. Swoje dzieła również zaprezentowała Kasianiecka, koło emerytów, UTW oraz Zespół Międzypokoleniowy Razem. Każdy z nich był oryginalny, toteż wszystkie zostały nagrodzone dyplomami, albumami i nagrodami pieniężnymi.
Podczas tegorocznego święta można było posmakować potraw tradycyjnych sporządzonych przez gospodynie zrzeszone w KGW wystawionych na  wiejskim stole za 5 000 złotych marszałkowskiego wsparcia.

Pierwszy raz zaistniały nasze smaki, czyli kulinaria kałuszyńskie pod patronatem domu kultury. Do konkursu można było zgłaszać produkty i potrawy  własnoręcznie wytworzone w czterech kategoriach: chleb z domowego wypieku, potrawy jarskie, potrawy mięsne, napoje i desery. Z 47 produktów wygrał  chleb trzy ziarna, pasztet z cukinii, pierogi z soczewicą, kapuśniaki, kiełbasa z dzika, schab dojrzewający w ziołach, pyzy nadziewane mięsem, ciasto  malinka oraz nalewki z czarnego bzu i z pigwy. Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody pieniężne, pozostali wyróżnienia, wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy.
Było wiele atrakcji dla dzieci oraz stoisk handlowych ze słodkościami i drobiazgami pamiątkowymi, przy stoisku garncarza można było własnoręcznie wykonać garnek z gliny.
Święto plonów uświetniły występy lokalnych zespołów artystycznych oraz Pinezka, Creative Corner. Tradycyjnie muzykę biesiadną zaprezentowała Kapela Mazowszaki. Duże zainteresowanie publiczności wzbudził koncert muzyki włoskiej Alberto Amatiego. Dożynkowy wieczór zakończył się występem kabaretu Ciach…

Numer: 37 (1145) 2019 Autor: J. Zbigniew Piątkowski



Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *