Zakończyła się dwunasta edycja konkursu, w którym przedsiębiorcy i producenci indywidualni walczą o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt roku. Ideą przedsięwzięcia jest promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zachwycają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Kozi laur

W tym roku przyznano 24 nagrody i 8 wyróżnień. Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego w kategorii indywidualne produkty mleczarskie - producenci - zdobył ser kozi Ricotta z Witkowizny wytwarzany przez Krzysztofa Michalczuka.

Jest to produkt wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju, o niepowtarzalnym smaku, zapachu i strukturze. Surowce wykorzystywane do jego produkcji to serwatka pozyskana z sera koziego  podpuszczkowego oraz mleka koziego. Wszystkie produkty są pochodzenia naturalnego, a dla polepszenia walorów smakowych dodawany jest ocet jabłkowy.

Numer: 20 (1128) 2019 Autor: (jaz)



Komentarze

DODAJ KOMENTARZ

Wpisz nick.

Nick *

Nieprawidłowy adres e-mail.

Adres e-mail *

Wpisz treść wiadomości.

Treść wiadomości *